Skip to content

2 oktober 2021

“Moku Moku Waku Waku Yokohama Yo Yo”, werk van Hisayuki Mogami, Yokohama.
Afbeelding Manuel Ascanio via Shutterstock

Wacko wacko

Floris Beukers is een ambitieus man die grote woorden niet schuwt. Toen een journalist de restauranthouder verleden jaar vroeg of hij wel zeker wist dat zijn Waku Waku het grootste veganistische restaurant van Europa was, lachte hij elke twijfel weg. “Laat ze maar eens aantonen dat het niet zo is”, om eraan toe te voegen dat ze niet alleen het grootste, maar ook het beste wilden worden.

Waku Waku is de nieuwe naam voor de Utrechtse vestiging van de SNCKBR-keten. SNCKBR zou een woordgrap geweest zijn, want de keten serveerde juist geen junkfood, maar gezond, vegetarisch eten. Mij ontging de grap. SNCKBR ging in 2018 failliet en dat kwam door de te hete zomer, aldus de eigenaren. Alleen de Utrechtse franchisenemer aan het Vredenburg kon verder, maar niet met zo’n besmette naam. En zo zag Waku Waku het licht.

Waku Waku: met mijn blindheid voor Aziatische talen versleet ik het voor Indonesisch. Het bleek Japans te zijn en een blog verried me de betekenis: feeling excited, thrilled. Beukers c.s. hadden de naam ontleend aan een Nederlandse TV-quiz uit de jaren negentig over dieren. Het restaurant doet alleen niets met dieren, maar alles met planten.

Inmiddels zijn restaurants weer open in Nederland, mondmaskers hoeven niet meer, de anderhalve meter samenleving lijkt voorgoed geschiedenis. Sinds 25 september hebben eetgelegenheden nog één verplichting: de controle op de coronapas. Dat is onethisch en discriminerend, vindt Beukers. Het Utrechtse etablissement staat immers voor ‘vrijheid, inclusiviteit, diversiteit, liefde en verbinding’.

Het zijn grote woorden die hopeloos verdwaald zijn in een debat waarin ze niets te zoeken hebben. Hoe kun je elke argumentatiestap overslaan en jezelf exclusief de kernwaarden uit onze samenleving toeëigenen? Het typeert de discussietechniek van de coronascepticus. Het verklaart ook waarom het er zo schuimbekkend aan toegaat in pandemische debatten. Wie het niet met je eens is, is niet iemand die een andere mening is toegedaan, maar een racist of een serial killer, of allebei.

Intussen weigert het restaurant zijn gasten te controleren. De gemeente restte weinig anders dan de tent te sluiten. Geestverwanten togen naar Waku Waku om zich tegen dat besluit te verzetten. Het mocht niets uithalen, al loog de gratis publiciteit er niet om en smaakte naar meer. Beukers spande nog een kort geding aan tegen de gemeente Utrecht. Hij verloor.

Soms kunnen je woorden ook te groot en te veel zijn, en de plank faliekant misslaan. Waku waku mag mooi zijn, maar het opgewonden standje ontpopte zich als een Engelachtige viruswaanzinnige.