Skip to content

26 november 2021

Afbeeldlng maximmmmum via Shutterstock

Zwarte Vrijdag

Na Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag, Secretaressedag en Halloween is het vandaag de beurt aan Black Friday, de zoveelste verzonnen gelegenheid om winkeliers en warenhuizen eens flink te fêteren. Black Friday is komen overwaaien vanuit de VS. Het is de dag na Thanksgiving en met zijn schreeuwende kortingen bij uitstek de dag voor koopjesjagers.

Dit jaar heeft de dag weinig feestelijks. Uitgerekend vandaag maken zowel de Nederlandse als de Belgische regering strengere maatregelen bekend om het weer groeiend aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Als altijd te laat en daardoor te weinig, en handhaving van de nieuwe regels blijft een vraagteken. De Nederlandse minister Hugo de Jonge kondigt nog Fase 2D voor de ziekenhuizen af, waarbij planbare zorg moet worden uitgesteld. Het is de laatste stap voor Code Zwart, als ook de IC-afdelingen te vol zijn.

Vandaag is de wereld in de ban van de omikronvariant. De nieuwe variant is twee dagen geleden in Zuid-Afrika gevonden en sindsdien aan een snelle opmars door het Griekse alfabet bezig : begonnen als Nu, de Xi vervolgens om evidente redenen overgeslagen en nu officieel Omikron gedoopt. Door de WHO, die Omikron vandaag tot Variant of Concern verklaarde.

Reden voor bezorgdheid is er inderdaad. Vergeleken met het oorspronkelijke SARS-CoV-2 virus zou de variant minstens 32 mutaties op zijn spike protein, de grijparm van het virus, bevatten. Zouden die mutaties iets zeggen over de hoeveelheid functionele groepen, over de reactiviteit van die groepen, vraag ik me af. Maar mijn chemie is roestig en waar het grote biomoleculen betreft eigenlijk nooit aanwezig geweest. De variant zou in elk geval besmettelijker zijn dan alle voorafgaande. Over de ernst ervan kan nog weinig gezegd worden.

Omikron legt het luchtverkeer vanuit zuidelijk Afrika aan banden. Twee vliegtuigen met 600 personen worden urenlang vastgehouden op Schiphol. 61 van de 600 passagiers worden positief getest. De chaos en paniek op de luchthaven zouden onbeschrijflijk zijn.

Black Friday : het klinkt meer alsof het een beurskrach commemoreert, zoals Black Tuesday en Black Thursday tijdens The Great Crash in 1929 of Black Monday in 1987. En het is waar, de beurzen zakken vandaag onder invloed van het laatste pandemienieuws. Maar met 2 tot 5 procent in het rood is het nog geen dag die de codering zwart verdient.

26 november is ook de sterfdag van mijn vader. 18 jaar geleden vandaag, bijna de helft van wat ooit ons leeftijdsverschil was. Zo heb ik er nog nooit tegenaan gekeken, en vrolijker word ik er niet op.