Skip to content

5 mei

Een paradox?

Je zou misschien anders verwachten als je de demonstraties ziet en de berichten leest. Maar 72% van de Duitsers steunt nog steeds de coronamaatregelen, 64% wil helemaal niet versneld uit de lockdown. Het blijkt uit een representatief onderzoek onder 1500 Duitsers, uitgevoerd door de TU Illmenau en de Universiteit Bern, en Der Spiegel bericht daar vandaag over.

Goed bekeken is die uitkomst niet verrassend: ontevredenen zijn altijd vocaler dan wie zich schikt in het onvermijdelijke. Ronduit vervelend is ze wel. Onze samenleving kan zonder een nieuwe tweespalt, zeker nu.

Wat ook niet verrassend is: het merendeel van de mensen die geen beperkende maatregelen meer willen, ziet vooral voor zichzelf geen gezondheidsrisico’s. Wat wel verrassend is: 73% vindt dat de regering hun zorgen serieus neemt, terwijl tegelijk 85% er vanuit gaat dat ze geen enkele invloed heeft op het regeringsbeleid. Dat lijkt een paradox van jewelste, maar is het minder als je erover nadenkt. Regeringsleiders tonen zich vol empathie, en de Duitse bondskanselier is bovendien de witte raaf in Europa die ook nog eens weet waarover ze praat. Maar de lockdownbreker dendert intussen voort, een autonome machine die niet meer af te stoppen valt.